Mirai malware maakt IoT-apparaten onderdeel van DDoS botnet

hacker

Internet of Things (IoT)-apparaten zijn doelwit van een nieuwe vorm van malware. De malware ‘Mirai’ infecteert Linux gebaseerde IoT-apparaten en maakt deze onderdeel van een botnet, dat wordt ingezet om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Hiervoor waarschuwen onderzoekers van beveiligingsbedrijf MalwareMustDie, die verschillende varianten van Mirai hebben onderzocht. De malware wordt verspreidt als een ELF-bestand, het standaard bestandsformaat voor uitvoerbare bestanden op Linux. De kwaadaardige software richt zich voornamelijk op routers, digitale video recorders (DVR’s), WebIP camera’s, Linux servers en Internet of Things-apparaten die Busybox draaien.

SSH en telnet

De malware maakt misbruik van het feit dat veel gebruikers het standaardwachtwoord van apparaten niet wijzigen. De aanvallers proberen via SSH of telnet toegang te krijgen tot het apparaat en hier in te loggen met de standaard inloggegevens. Eenmaal binnen laden zij de malware, waarna deze zich in het apparaat nestelt.

Mirai neemt verschillende maatregelen om detectie door beveiligingssoftware te voorkomen. Zo worden verschillende processen vertraagd uitgevoerd om de kans op detectie te voorkomen. Daarnaast worden malafide bestanden die door beveiligingssoftware kunnen worden geïdentificeerd van het systeem verwijderd. Vervolgens opent de malware de benodigde poorten om contact te leggen met de Command & Control (C&C) server van de aanvallers, waarna het instructies afwacht.

Maatregelen

MalwareMustDie stelt dat Mirai een directe afstammeling is van een ouder trojan die bekend staat onder de namen Gafgyt, BASHLITE en Torlus. De onderzoekers adviseren beheerders toegang via telnet te blokkeren op Linux apparaten en de TCP/48101 poort te blokkeren. Daarnaast adviseren de onderzoekers Busybox alleen toegankelijk te maken voor specifieke gebruikers, om misbruik hiervan te voorkomen.

Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1