Oekraïne: ‘Rusland valt onze industriële infrastructuur aan’

hacker

Russische cybercriminelen vallen het energienetwerk, financiële systemen en andere infrastructuur van Oekraïne aan. Hiervoor wordt een nieuw virus ingezet dat zich specifiek richt op industriële systemen.

Dit heeft althans Chief of Staf van de Oekraïense geheime dienst Oleksandr Tkachuk bekend gemaakt op een persconferentie over de aanvallen, meldt Reuters. Tkachuk stelt dat de Russische geheime dienst achter de aanvallen zit. Hierbij zou de inlichtingendienst worden gesteund door private softwarebedrijven en cybercriminelen.

BlackEnergy malware

Tkachuk vermoedt dat het nieuwe virus dat zich richt op industriële systemen afkomstig is van dezelfde makers als de ‘BlackEnergy’ malware. ESET meldde begin 2016 dat met behulp van deze malware energiemaatschappijen en mediabedrijven in Oekraïne zijn aangevallen. Dit veroorzaakte een stroomstoring op 23 december 2015, waardoor naar schatting 700.000 mensen in de Ivano-Frankivsk-regio zijn getroffen. Gelijktijdig zouden ook andere energiecentrales in het land onder vuur zijn genomen door aanvallers.

Oekraïne beschuldigt Rusland al langer van het voeren van een cyberoorlog tegen het land, iets wat Rusland altijd heeft ontkent. Deze oorlog is volgens Oekraïne losgebarsten na de annexatie van de Krim in 2014 door Rusland en de gevechten die hierop zijn uitgebroken in het oosten van Oekraïne. De Oekraïnse president Petro Poroshenko waarschuwde in januari nog in een interview met Reuters dat Rusland ‘een cyberoorlog voert tegen de hele wereld’.

Spionagecampagne

Onafhankelijk van de uitspraken van Tkachuk heeft het beveiligingsbedrijf CyberX bekend gemaakt een spionagecampagne in Oekraïne te hebben ontdekt waarbij minstens 60 slachtoffers zijn gemaakt. Het gaat hierbij onder andere om het Oekraïnse ministerie van Energie, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut en een bedrijf dat systemen ontwikkeld waarmee olie- en gasleidingen op afstand kunnen worden gemonitord. Nir Giller, Chief Technology Officer van CyberX, zegt niet te weten wie er achter de aanval zit. Wel vermoedt Giller dat de ontdekte aanvallen verkenningsaanvallen zijn die bedoeld zijn om andere cyberaanvallen op te zetten.

Meer over
Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1