Officiële versie van Elmedia Player voor macOS blijkt malware te bevatten

malware-300x225

Cybercriminelen zijn erin geslaagd malware te injecteren in de officiële versie van Elmedia Player voor macOS. Deze versie werd enige tijd aangeboden via de officiële website van Eltima, de ontwikkelaar van Elmedia Player.

Dit meldt ESET. Het beveiligingsbedrijf ontdekte de malware op donderdag 19 oktober en trok direct aan de bel bij Eltima. Dit bedrijf heeft direct actie ondernomen en de gewraakte versie van Elmedia Player verwijderd. Sinds 20:10 uur Nederlandse tijd wordt via de officiële website van het bedrijf weer een schone versie van de mediaspeler aangeboden. De malafide versie is niet verspreid via het geautomatiseerde updatemechanisme van Elmedia Player.

OSX/Proton

De malware die in Elmedia Player is aangetroffen is een trojan horse genaamd OSX/Proton. Deze functioneert als een backdoor en maakt het mogelijk allerlei data te stelen van geïnfecteerde systemen. Het gaat hierbij onder meer om details over het besturingssysteem, browserinformatie van Chrome, Safari, Opera en Firefox inclusief inloggegevens, cryptocurrency wallets, SSH private data, macOS keychain data, Tunnelblick VPN-configuraties, data van 1Password en data van GnuPG.

ESET adviseert gebruikers die recentelijk Elmedia Player hebben geïnstalleerd hun systeem te controleren op de aanwezig van de malware. Dit kan door te zoeken naar de volgende bestanden of mappen:

  • /tmp/Updater.app/
  • /Library/LaunchAgents/com.Eltima.UpdaterAgent.plist
  • /Library/.rand/
  • /Library/.rand/updateragent.app/

Indien één van deze bestanden of mappen bestaat, is het systeem besmet met OSX/Proton. ESET adviseert in dit geval het besturingssysteem volledig opnieuw te installeren om zeker te stellen dat de malware wordt verwijderd.

Niet uniek

Het is overigens niet de eerste keer dat macOS software wordt besmet met malware. Vorig jaar wisten cybercriminelen twee keer malware te verstoppen de Bittorrent client Transmission voor macOS. In het eerste geval werd de ransomware OSX/KeRanger aangetroffen in de software, terwijl de tweede keer de wachtwoordsteler OSX/Keydnap werd ontdekt. Daarnaast werd eerder dit jaar OSX/Proton aangetroffen in Handbrake.

Lees ook
Google introduceert hogere beloningen voor opsporen kwetsbaarheden in websites

Google introduceert hogere beloningen voor opsporen kwetsbaarheden in websites

Beveiligingsonderzoekers die beveiligingsproblemen ontdekken in websites en apps van Google en hier op verantwoorde wijze melding van maken bij het bedrijf kunnen voortaan rekenen op een hogere beloning. Dit meldt Google in een blogpost. Het bedrijf stelt dat het opsporen van ernstige kwetsbaarheden in zijn websites en apps door de jaren heen moe1

‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsgaten’

‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsgaten’

De robots van Universal Robots en Rethink Robotics bevatten beveiligingsproblemen. Deze zwakke plekken kunnen door aanvallers worden misbruikt om data van bedrijven in handen krijgen. Aanvallers kunnen echter ook robots manipuleren, wat bijvoorbeeld bij collaboratieve risico's flinke risico's kan opleveren voor werknemers in de directe omgeving va1

Een derde van de IT-beslissers heeft te weinig budget beschikbaar voor IT security

Een derde van de IT-beslissers heeft te weinig budget beschikbaar voor IT security

90% van de IT-beslissers ziet IT security als een topprioriteit voor hun bedrijf. Tegelijkertijd is slechts tweederde van mening hier voldoende budget voor beschikbaar te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Bitdefender. Het onderzoek is al in oktober 2016 uitgevoerd. Bitdefender publiceert de resultaten nu in een whitepaper. Bitdefender stelt da1