Ruim 57.000 systemen in één dag besmet met ransomware WanaCrypt0r 2.0

encryptie

Meer dan 57.000 systemen zijn in één dag tijd besmet met de ransomware WanaCrypt0r 2.0. Onder andere de Britse NHS en de Spaanse telecomprovider Telefonica zijn slachtoffer geworden van de ransomware.

Jakub Kroustek, beveiligingsonderzoeker bij Avast, meldt dat WanaCrypt0r 2.0 zich zeer agressief verspreid. Data van het beveiligingsbedrijf wijst uit dat de meeste besmettingen met de malware in Rusland, Oekraïne en Taiwan hebben plaatsgevonden. Ook grote organisatie in andere landen zijn echter aangevallen, waaronder NHS en Telefonica.

Sinds 10:00 uur massaal verspreid

WanaCrypt0r 2.0 is de opvolger van de ransomware WanaCrypt0r, die in februari voor het eerst op dook. Versie 2.0 is beschikbaar in 28 verschillende talen. Avast zegt rond vrijdag 12 mei rond 08:00 uur een forse toenemen te hebben gedetecteerd in de activiteit van de ransomware variant, waarna vanaf 10:00 uur massaal is verspreid.

Geïnfecteerde bestanden worden voorzien van de extensie ‘.WNCRY’. Daarnaast worden alle geïnfecteerde bestanden aan het begin van de bestandsnaam voorzien van de term ‘WANACRY!’. De cybercriminelen achter de ransomware eisen 300 dollar losgeld van slachtoffers.

Exploit van The Equation Group

Ook meldt Avast dat WanaCrypt0r 2.0 zich vermoedelijk zo agressief weet te verspreiden door misbruik te maken van een exploit van The Equation Group, die is gepubliceerd door de groepering ShadowBrokers. Het gaat om een exploit die bekend staat als ETERNALBLUE of MS17-010, die een kwetsbaarheid in Windows SMB uitbuit.

De boodschap die slachtoffers van WanaCrypt0r 2.0 te zien krijgen (bron: Avast)

Lees ook
Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1

Nieuwe Windows-malware kan machine onbruikbaar maken

Nieuwe Windows malware is opgedoken die zeer agressief te werk gaat. Indien anti-virussoftware op een besmette machine wordt aangetroffen wordt de machine onbruikbaar gemaakt. Hiervoor waarschuwt de Cisco Talos Security Intelligence and Research Group, de onderzoeksafdeling van Cisco. De Romertik-malware wordt verspreid via spam of phishingmailtjes. In de berichten wordt een ZIP-bestand meegestuurd met daarin een virus. Zodra deze malware is geïnstalleerd gaat de malware op zoek naar anti-virussoftware en bepaalt aan de hand van deze analyse zijn volgende stappen. Inloggegevens onderscheppen1

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten. Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority1