Steeds meer Trojan Development Kits voor creëren van mobiele ransomware

Het wordt voor cybercriminelen steeds eenvoudiger ransomware voor mobiele platformen te ontwikkelen. Steeds meer Trojan Development Kits (TDK’s) worden online aangeboden waarmee aanvallers via een gebruiksvriendelijke interface zonder programmeerkennis ransomware voor Android kunnen creëren.

Een Trojan Development Kit voor het Android platform (bron: Symantec)

Hiervoor waarschuwt Dinesh Venkatesan van beveiligingsbedrijf Symantec. De TDK’s maken het creëren van ransomware relatief eenvoudig. Gebruikers downloaden simpelweg een gratis app en passen de ransomware naar hun wensen aan door verschillende opties te selecteren. Denk hierbij aan het icoon van de malware, de encryptiesleutel waarmee data op apparaten van slachtoffer wordt versleuteld en de sleutel waarmee zij gegijzelde systemen kunnen ontsleutelen.

Eenmalige betaling

Vervolgens nemen zij via de app contact op met de ontwikkelaar van de TDK om een eenmalige betaling te doen. Zodra deze betaling binnen is bij de ontwikkelaar, kunnen gebruikers een onbeperkt aantal ransomware varianten creëren met behulp van de TDK. De ransomware wordt vervolgens gecreëerd en opgeslagen op het externe geheugen van de smartphone, waarna deze direct kan worden verstuurd naar potentiële slachtoffers. Het verspreiden van de ransomware is overigens iets wat in de TDK niet is geregeld en de verantwoordelijkheid is van de gebruiker.

De ransomware die met de TDK’s wordt gecreëerd lijkt wat betreft gedrag over het algemeen veel op Android ransomware Lockdroid. Hierbij wordt de volledige smartphone van slachtoffers in gijzeling genomen, wordt een zogeheten ‘SYSTEM_ALERT_WINDOW’ getoond en krijgen slachtoffers de mogelijkheid een unlockcode in te voeren.

Gericht op China

Venkatesan merkt op dat de TDK’s die hij heeft onderzocht allen gericht zijn op Chineestalige gebruikers. De onderzoeker merkt echter op dat de interface eenvoudig kan worden vertaald naar iedere gewenste taal. Venkatesan verwacht dan ook dat op korte termijn TDK’s in andere talen beschikbaar zullen zijn. Venkatesan stelt daarnaast dat de opkomst van TDK’s waarschijnlijk gaat zorgen voor een toename van het aantal mobiele ransomware varianten, aangezien iedere cybercrimineel hiermee mobiele ransomware kan creëren zonder hiervoor technische kennis nodig te hebben.

Lees ook
Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point maakt bekend het beveiligingsbedrijf Lacoon Mobile Security over te nemen. Lacoon richt zich op Advanced Threat Protection. Een officieel overnamebedrag is door de partijen niet bekend gemaakt. Eerder gingen echter geruchten dat Check Point 80 miljoen dollar zou over hebben voor Lacoon. Door de overname krijgt Check Point een oplossing1

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1