TRITON malware kan industriële veiligheidssystemen manipuleren

malware-300x225

Een nieuw soort malware genaamd TRITON is specifiek gericht op de manipulatie van industriële veiligheidssystemen. De malware is in staat fysieke schade toe te brengen aan systemen en hiermee de werking van vitale infrastructuur te verstoren.

Hiervoor waarschuwt FireEye. Het beveiligingsbedrijf meldt dat Mandiant, onderdeel van FireEye, recent heeft gereageerd op een incident bij een kritieke infrastructuurorganisatie waar een aanvaller de TRITON malware heeft ingezet. Uit analyse van deze malware blijkt dat TRITON specifiek gericht is op de manipulatie van systemen die het mogelijk maken industriële systemen in geval van nood uit te schakelen. In het specifiek gaat het om Triconex Safety Instrumented System (SIS) controllers.

Staatshackers

FireEye geeft aan de aanvallers achter de malware nog niet in beeld te hebben kunnen brengen. Het bedrijf wijst er echter op dat de activiteit kenmerkend is voor een overheid die een aanval voorbereid. Ook wijst FireEye op de Stuxnet malware die in 2010 werd ingezet tegen Iran en de Industroyer die volgens FireEye door de hackersgroep Sandworm Team in 2016 is ingezet tegen Oekraïne. TRITON is net als Stuxnet en Industroyer bedoeld om beveiligingsmechanismen te blokkeren, iets wat tot fysieke schade kan leiden.

Bij de aanval waarbij TRITON is ontdekt wist een aanvaller op afstand toegang te verkrijgen tot een SIS-werkstation van de getroffen organisatie, die verder niet bij naam wordt genoemd. Vervolgens werd TRITON ingezet om de SIS-controllers te herprogrammeren en hun werking te manipuleren. Dit is echter niet in alle gevallen gelukt. Sommige SIS-controllers sloten automatisch af, wat ertoe heeft geleid dat bepaalde industriële processen werden onderbroken. Dit was uiteindelijk aanleiding voor het onderzoek waarbij de malware werd ontdekt.

Fysieke schade aanbrengen

FireEye vermoedt dat de aanvaller per ongeluk deze industriële processen heeft onderbroken in een poging het vermogen te ontwikkelen om de SIS-controllers te manipuleren en fysieke schade aan te kunnen brengen. "De aanvaller richtte zich op de SIS, wat suggereert dat hij interesse had in het uitvoeren van een aanval met hoge impact en fysieke consequenties. Dit is een aanvalsdoelstelling die we doorgaans niet zien bij cybercrimegroeperingen", schrijven onderzoekers van FireEye in zijn analyse.

"De aanvaller heeft TRITON uitgerold kort nadat toegang werd verkregen tot het SIS-systeem, wat indiceert dat zij de tool vooraf hebben gebouwd en getest. Dit ereist toegang tot hardware en software die niet breed toegankelijk is. TRITON is ook ontworpen om de communiceren met behulp van het propriëtaire TriStation protocol, wat niet openbaar is gedocumenteerd. Dit suggereert dat de aanvaller onafhankelijk dit protocol heeft gere-engineerd."

Meer informatie is te vinden in de analyse van FireEye.

Meer over
Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1