Verkoop van ransomware op het dark web stijgt explosief

De hoeveelheid ransomware die op het dark web wordt verkocht groeit explosief. Ten opzichte van 2016 is de hoeveelheid ransomware die te koop wordt aangeboden op het ‘ondergrondse internet’ met maar liefst 2.502% gestegen.

Dit blijkt uit cijfers die securitybedrijf Carbon Black heeft verzameld. Ransomware wordt momenteel op ruim 6.300 marktplaatsen op het dark web verkocht. In totaal worden 45.000 verschillende ransomware producten aangeboden. De prijzen van ransomware variëren sterk, van 0,50 dollar tot 3.000 dollar per stuk. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 10,50 dollar.

De gemiddelde verkoopprijs van ransomware ligt op 10,50 dollar per stuk (bron: Carbon Black)

6,2 miljard dollar omzet

Carbon Black meldt dat in 2016 naar schatting voor bijna 250.000 dollar aan ransomware is verkocht op het dark web. De markt is in 2017 explosief gegroeid tot een omzet van grofweg 6,2 miljoen dollar. Deze cijfers hebben uitsluitend betrekking op de verkoop van ransomware, en dus niet op het losgeld dat slachtoffers van ransomware betalen om hun systemen en/of data weer toegankelijk te maken. De FBI schat dat slachtoffers van ransomware in 2016 al voor 1 miljard dollar aan losgeld hebben betaald aan cybercriminelen.

De omzet uit de verkoop van ransomware op het dark web (bron: Carbon Black)

Sommige verkopers van ransomware verdienen fors aan de verkoop van ransomware. Zo meldt Carbon Black dat sommige verkopers meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen met het verkopen van deze vorm van malware. Het bedrijf wijst op cijfers van PayScale.com, waaruit blijkt dat legitieme softwareontwikkelaars gemiddeld 69.000 dollar per jaar verdienen.

Leveranciersketen

Tot slot meldt Carbon Black dat ransomwareverkopers zich steeds vaker richten op specifieke onderdelen van de ‘ransomware leveranciersketen’. Zo verkopen sommige verkopers software waarmee ransomware kan worden gebouwd, leveren andere verkopers betaalmodules voor ransomware en verkopen weer anderen command & control-infrastructuur.

Meer over
Lees ook
Tool van ESET maakt door TeslaCrypt gegijzelde data toegankelijk

Tool van ESET maakt door TeslaCrypt gegijzelde data toegankelijk

Beveiligingsspecialist ESET heeft een gratis tool ontwikkeld waarmee de nieuwste varianten (v3 of v4) van de beruchte ransomware TeslaCrypt onschadelijk kunnen worden gemaakt. Het programma geeft gebruikers weer toegang tot de bestanden die door TeslaCrypt zijn versleuteld. De verspreiders van TeslaCrypt maakten onlangs bekend dat ze hun activitei1

White hat hacker breekt in op C&C servers van Locky ransomware

White hat hacker breekt in op C&C servers van Locky ransomware

De command & control (C&C) servers van de beruchte Locky ransomware zijn vermoedelijk gekraakt door een white hat hacker. De hacker heeft de malware verplaatst door een relatief onschuldig bestand. Dit bestand toont op machines die worden geïnfecteerd uitsluitend de boodschap ‘Stupid Locky’, maar versleuteld geen data. Dit meldt het beveil1

Petya ransomware versleutelt volledige harde schijf

Petya ransomware versleutelt volledige harde schijf

De meeste ransomware versleutelt bepaalde bestanden op de harde schijf van een getroffen machine. De Petya ransomware gaat echter een stuk aggressiever te werk. Indien een machine met Petya geïnfecteerd wordt versleutelt de malware direct de volledige harde schijf. De nieuwe malware is ontdekt door het Duitse beveiligingsbedrijf G DATA. De cybercr1