Verkoop van ransomware op het dark web stijgt explosief

De hoeveelheid ransomware die op het dark web wordt verkocht groeit explosief. Ten opzichte van 2016 is de hoeveelheid ransomware die te koop wordt aangeboden op het ‘ondergrondse internet’ met maar liefst 2.502% gestegen.

Dit blijkt uit cijfers die securitybedrijf Carbon Black heeft verzameld. Ransomware wordt momenteel op ruim 6.300 marktplaatsen op het dark web verkocht. In totaal worden 45.000 verschillende ransomware producten aangeboden. De prijzen van ransomware variëren sterk, van 0,50 dollar tot 3.000 dollar per stuk. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 10,50 dollar.

De gemiddelde verkoopprijs van ransomware ligt op 10,50 dollar per stuk (bron: Carbon Black)

6,2 miljard dollar omzet

Carbon Black meldt dat in 2016 naar schatting voor bijna 250.000 dollar aan ransomware is verkocht op het dark web. De markt is in 2017 explosief gegroeid tot een omzet van grofweg 6,2 miljoen dollar. Deze cijfers hebben uitsluitend betrekking op de verkoop van ransomware, en dus niet op het losgeld dat slachtoffers van ransomware betalen om hun systemen en/of data weer toegankelijk te maken. De FBI schat dat slachtoffers van ransomware in 2016 al voor 1 miljard dollar aan losgeld hebben betaald aan cybercriminelen.

De omzet uit de verkoop van ransomware op het dark web (bron: Carbon Black)

Sommige verkopers van ransomware verdienen fors aan de verkoop van ransomware. Zo meldt Carbon Black dat sommige verkopers meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen met het verkopen van deze vorm van malware. Het bedrijf wijst op cijfers van PayScale.com, waaruit blijkt dat legitieme softwareontwikkelaars gemiddeld 69.000 dollar per jaar verdienen.

Leveranciersketen

Tot slot meldt Carbon Black dat ransomwareverkopers zich steeds vaker richten op specifieke onderdelen van de ‘ransomware leveranciersketen’. Zo verkopen sommige verkopers software waarmee ransomware kan worden gebouwd, leveren andere verkopers betaalmodules voor ransomware en verkopen weer anderen command & control-infrastructuur.

Meer over
Lees ook
Data van Canadees ziekenhuis gegijzeld door ransomware

Data van Canadees ziekenhuis gegijzeld door ransomware

Het Ottawa Hospital in Canada is getroffen door ransomware. In totaal zouden vier systemen van het ziekenhuis zijn getroffen. Patiëntgegevens zijn niet gegijzeld meldt het ziekenhuis. CBS News maakt melding van de cyberaanval op het Ottawa Hospital, waarover vooralsnog veel onduidelijkheid bestaat. Zo zouden vier IT-systemen van het ziekenhuis zij1

Wat is de Locky-ransomware en hoe voorkom je besmetting?

Wat is de Locky-ransomware en hoe voorkom je besmetting?

West-Europa is de afgelopen dagen opgeschrikt door een nieuwe, agressieve ransomware-variant: Locky. Maar wat is het precies, en hoe voorkom je besmetting? Beveiligingsspecialist ESET geeft antwoord. Wat is Locky precies? Locky is zogenoemde 'ransomware'. Dat is kwaadaardige software die je bestanden onbruikbaar versleutelt. Voor de 'sleutel' moe1

Amerikaans ziekenhuis betaalt 17.000 dollar losgeld na infectie met ransomware

Amerikaans ziekenhuis betaalt 17.000 dollar losgeld na infectie met ransomware

Het Hollywood Presbyterian Medical Center (HPMC) in het Amerikaanse Los Angeles heeft 17.000 dollar losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot data en systemen die was gegijzeld door cybercriminelen. De systemen van het ziekenhuis zijn inmiddels weer operationeel. Dit meldt het ziekenhuis in een verklaring op haar website. Eerder kwamen berich1