VS beschuldigt Noord-Korea van betrokkenheid bij WannaCry

malware-300x225

Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, beschuldigt Noord-Korea van betrokkenheid bij WannaCry. Deze ransomware zorgde in mei 2017 voor grote problemen en wist wereldwijd honderdduizenden systemen te gijzelen.

Bossert schrijft in een artikel in de Wall Street Journal dat er bewijs is dat Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk is voor de aanval met WannaCry. De aanval zou zijn uitgevoerd door Lazarus Group, een hackersgroep die in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid werkt. Naar verwachting geeft het Witte Huis vandaag een officiële verklaring waarin de beschuldiging aan het adres van de Noord-Koreanen wordt herhaald.

Overeenkomsten met andere malware

In mei werd de Lazarus Group direct al in verband gebracht met de ransomware. In de broncode van de malware werden door Neel Mehta, een beveiligingsonderzoeker van Google, overeenkomsten aangetroffen met andere malware die deze hackersgroep in 2015 heeft verspreid.

WannaCry werd in mei 2017 verspreid en heeft honderdduizenden systemen wereldwijd in gijzeling genomen. De Britse beveiligingsonderzoeker MalwareTech wist uiteindelijk een URL te registreren die als killswitch voor de ransomware bleek te functioneren. Deze actie heeft de verdere verspreiding van WannaCry gestopt.

Bedrijven wereldwijd getroffen

De ransomware heeft bij allerlei bedrijven voor grote problemen gezorgd. Zo moest Honda de productie in een faciliteit in Japan stilleggen, werden Britse ziekenhuizen getroffen en veroorzaakt de ransomware grote problemen in een Franse fabriek van Renault.

Meer over
Lees ook

Crysis ransomware verspreidt zich in hoog tempo

De geavanceerde ransomwarevariant Crysis verspreidt zich momenteel in een hoog tempo. Deze malware versleutelt niet alleen data op lokale schijven, maar ook op verwisselbare schijven en gekoppelde netwerkdrives. Hiervoor waarschuwen onderzoekers van beveiligingsbedrijf ESET na analyse van gegevens van het ESET LiveGrid-cloudplatform. Het beruchte TeslaCrypt werd onlangs op non-actief gesteld. ESET stelde een tool beschikbaar waarmee slachtoffers van TeslaCrypt hun gegevens kosteloos konden ontsleutelen. Andere ransomware blijft echter erg actief, zoals Locky. Nu laat naast Locky dus ook de ra1

Nieuwe ransomware-worm gijzelt bestanden en eist losgeld

Nieuwe ransomware-worm gijzelt bestanden en eist losgeld

Cybercriminelen blijken een nieuwe manier te hebben gevonden om data op machines in gijzeling te nemen en losgeld te kunnen eisen: cryptoworms. Deze worm verspreidt zich door zichzelf automatisch te kopiëren naar alle apparaten waarmee een besmet apparaat in verbinding staat. Hier neemt de worm vervolgens data in gijzeling, waarna de cybercriminel1

Piek in aantal Locky-besmettingen

Piek in aantal Locky-besmettingen

Beveiligingsbedrijf ESET meldt een forse piek aan Locky-besmettingen in Europa. In verschillende Europese landen is op ruim de helft van alle systemen die zijn beveiligd met ESET-software een aanval voorkomen van JS/Danger.ScriptAttachment, die de dropper die Locky downloadt. Waar de agressieve malware-variant zich eerst voornamelijk richtte op co1