WastedLoader' - Cybercriminelen richten zich op ongepatchte Internet Explorer met malvertising

Bitdefender-700599-2020

Bitdefender heeft een nieuwe variant van de gevaarlijke ransomware-malware "WastedLocker" ontdekt. Het maakt deel uit van een nieuwe RIG-exploitkit-campagne en valt gebruikers aan via ongepatchte versies van Internet Explorer. De campagne maakt gebruik van VBScript-kwetsbaarheden wanneer gebruikers een legitieme website bezoeken en op kwaadaardige advertenties klikken (malvertising). De variant kan ook een ransomware-component leveren, maar doet dit in de huidige versie nog niet.

De nieuwe variant, door Bitdefender WastedLoader genoemd, communiceert met een Command & Control-server die fungeert als een downloader om verschillende payloads in het geheugen te injecteren. De campagne is ontdekt in februari 2021 en is nog steeds actief.

Bitdefender raadt bedrijven en gebruikers sterk aan om de nieuwste patches toe te passen op de Internet Explorer die ze gebruiken. Bitdefender-endpoint en EDR-oplossingen beschermen gebruikers tegen deze malware.

Bitdefender-onderzoekers waren in staat om de kill-chain van WastedLoader te reconstrueren en alle tools te identificeren die tot nu toe nodig waren voor deze aanval. Check het volledige WastedLoader-rapport in de bijlage.

Beeldmateriaal:

Beeld 1: Een kwaadwillende advertentie op een legitieme website leidt om naar de RIG EK Landing Page. Vervolgens worden twee exploits losgelaten. Zodra een van beide succesvol is, wordt de malware geïnstalleerd.

 

 

Beeld 2: Verspreiding van WastedLocker in Europa en Noord-Amerika:

 

 

Bron voor het beeldmateriaal: Bitdefender.

Meer over
Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1