WastedLoader' - Cybercriminelen richten zich op ongepatchte Internet Explorer met malvertising

Bitdefender-700599-2020

Bitdefender heeft een nieuwe variant van de gevaarlijke ransomware-malware "WastedLocker" ontdekt. Het maakt deel uit van een nieuwe RIG-exploitkit-campagne en valt gebruikers aan via ongepatchte versies van Internet Explorer. De campagne maakt gebruik van VBScript-kwetsbaarheden wanneer gebruikers een legitieme website bezoeken en op kwaadaardige advertenties klikken (malvertising). De variant kan ook een ransomware-component leveren, maar doet dit in de huidige versie nog niet.

De nieuwe variant, door Bitdefender WastedLoader genoemd, communiceert met een Command & Control-server die fungeert als een downloader om verschillende payloads in het geheugen te injecteren. De campagne is ontdekt in februari 2021 en is nog steeds actief.

Bitdefender raadt bedrijven en gebruikers sterk aan om de nieuwste patches toe te passen op de Internet Explorer die ze gebruiken. Bitdefender-endpoint en EDR-oplossingen beschermen gebruikers tegen deze malware.

Bitdefender-onderzoekers waren in staat om de kill-chain van WastedLoader te reconstrueren en alle tools te identificeren die tot nu toe nodig waren voor deze aanval. Check het volledige WastedLoader-rapport in de bijlage.

Beeldmateriaal:

Beeld 1: Een kwaadwillende advertentie op een legitieme website leidt om naar de RIG EK Landing Page. Vervolgens worden twee exploits losgelaten. Zodra een van beide succesvol is, wordt de malware geïnstalleerd.

 

 

Beeld 2: Verspreiding van WastedLocker in Europa en Noord-Amerika:

 

 

Bron voor het beeldmateriaal: Bitdefender.

Meer over
Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1