Aanvallers achter Petya-ransomware hebben inloggegevens van beheerder gestolen

malware-300x225

De aanvallers achter de aanval met de Petya-ransomware hebben misbruik gemaakt van de inloggegevens van een beheerder van M.E.Doc. Dit gaf hen de mogelijkheid toegang tot een server van M.E.Docs en de mogelijkheid de ransomware te verspreiden naar klanten van M.E.Doc.

Dit meldt de Talos Security Intelligence and Research Group, de cyber threat intelligence divisie van Cisco. Talos heeft van M.E.Doc toegang gekregen tot de logbestanden en code van de server waarmee de ransomware verspreid blijkt te zijn. “Een onbekende actor heeft de inloggegevens van een beheerder bij M.E.Doc gestolen. Zij logde in op de servers, verkregen rootrechten en hebben het configuratiebestand voor de NGINX webservers aangepast. We zijn niet in staat geweest het nginx.conf bestand te herstellen, aangezien het is overschreven. Additionele logbestanden waren van belang om te begrijpen wat is gewijzigd”, schrijft Talos in een blogpost.

Verkeer omleiden naar malafide server

De NGINX server was volgens Talos geherconfigureerd zodat al het verkeer naar upd.me-doc.com.ua werd omgeleid naar een server die onder beheer stond van de aanvallers. Het gaat hierbij om een host in de OVH IP-space met het IP-adres 176.31.182.167. Vervolgonderzoek toonde aan dat deze server werd beheerd door een reseller, thcservers.com, en dat de server diezelfde dag om 7:46 PM UTC werd gewist”, meldt Talos.

Na de aanval zijn de wijzigingen in het configuratiebestand van de webserver van M.E.Doc ongedaan gemaakt. Logbestanden tonen aan dat de ransomware gedurende drie uur en twintig minuten naar klanten van M.E.Doc is verspreid. Hiervoor is gebruik gemaakt van een backdoor die aanwezig was in verschillende updates van M.E.Doc.

Supply-chain aanval

Talos stelt dat het gaat om een ‘supply-chain aanval’. Hierbij worden grote organisaties niet direct aangevallen, maar via vertrouwde hardware of software leveranciers. Talos waarschuwt bedrijven van iedere omvang en uit iedere geografische regio extra alert te zijn op dit soort aanvallen.

Lees ook
Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Cybersecurity brengt risico's met zich mee. En sommige risico's kan je niet elimineren of indijken, die moet je gewoon accepteren. Zo klinkt het op de gemiddelde werkvloer. En sinds de voorbije week weten: ook in de luchtvaart. Het lijkt verrassend, gezien de mogelijk spectaculaire gevolgen van een geslaagde cybermisdaad, maar toch is het zo: in d1

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1