Advertenties op populaire websites verspreiden malware

malware-300x225

Op verschillende populaire website zijn advertenties opgedoken waarmee malware wordt aangeboden aan bezoekers. De malware wordt verspreid via drive-by aanvallen, waarbij slachtoffers uitsluitend een malafide webpagina hoeven te bezoeken om besmet te worden.

Dit meldt Malwarebytes. De malware is onder andere op de volgende websites aangetroffen, met tussen haakjes de het aantal bezoeken dat de websites per maand krijgen volgens SimilarWeb.com:

  • rottentomatoes.com (39.1m)
  • makeuseof.com (28.6m)
  • lifebuzz.com (22.6m)
  • fanatik.com.tr (11.6m)
  • autoblog.com (8.4m)
  • boredomtherapy.com (6.8m)
  • leagueoflegends.wikia.com (6.1m)
  • blitz.bg (5.8m)
  • jpost.com (4.4m)

Verspreid via advertentienetwerken

De malafide advertenties worden verspreid via advertentienetwerken. Dit is voor cybercriminelen een aantrekkelijke methode, aangezien zij hiermee hun malware in één keer op meerdere websites kunnen verspreiden. Dit zonder zelf toegang te hoeven hebben tot deze websites.

Het beveiligingsbedrijf meldt dat cybercriminelen steeds beter worden in het verstoppen van malware in advertenties. Zij zouden hier inmiddels zelfs zo goed in zijn dat malafide advertenties nauwelijks van legitieme advertenties te onderscheiden zijn.

Legitieme fascade

Indien een malafide advertentie bijvoorbeeld via een directe link wordt bezocht wordt de malware niet actief en lijkt er niets mis te zijn met de advertentie. Indien deze echter via een geprepareerde URL wordt bezocht verspreidt de advertentie malware. Via deze ‘legitieme fascade’ weten cybercriminelen advertentienetwerken om de tuin te leiden.

Meer over
Lees ook
Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al i1