Advertenties op populaire websites verspreiden malware

malware-300x225

Op verschillende populaire website zijn advertenties opgedoken waarmee malware wordt aangeboden aan bezoekers. De malware wordt verspreid via drive-by aanvallen, waarbij slachtoffers uitsluitend een malafide webpagina hoeven te bezoeken om besmet te worden.

Dit meldt Malwarebytes. De malware is onder andere op de volgende websites aangetroffen, met tussen haakjes de het aantal bezoeken dat de websites per maand krijgen volgens SimilarWeb.com:

  • rottentomatoes.com (39.1m)
  • makeuseof.com (28.6m)
  • lifebuzz.com (22.6m)
  • fanatik.com.tr (11.6m)
  • autoblog.com (8.4m)
  • boredomtherapy.com (6.8m)
  • leagueoflegends.wikia.com (6.1m)
  • blitz.bg (5.8m)
  • jpost.com (4.4m)

Verspreid via advertentienetwerken

De malafide advertenties worden verspreid via advertentienetwerken. Dit is voor cybercriminelen een aantrekkelijke methode, aangezien zij hiermee hun malware in één keer op meerdere websites kunnen verspreiden. Dit zonder zelf toegang te hoeven hebben tot deze websites.

Het beveiligingsbedrijf meldt dat cybercriminelen steeds beter worden in het verstoppen van malware in advertenties. Zij zouden hier inmiddels zelfs zo goed in zijn dat malafide advertenties nauwelijks van legitieme advertenties te onderscheiden zijn.

Legitieme fascade

Indien een malafide advertentie bijvoorbeeld via een directe link wordt bezocht wordt de malware niet actief en lijkt er niets mis te zijn met de advertentie. Indien deze echter via een geprepareerde URL wordt bezocht verspreidt de advertentie malware. Via deze ‘legitieme fascade’ weten cybercriminelen advertentienetwerken om de tuin te leiden.

Meer over
Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1