Advertenties op populaire websites verspreiden malware

malware-300x225

Op verschillende populaire website zijn advertenties opgedoken waarmee malware wordt aangeboden aan bezoekers. De malware wordt verspreid via drive-by aanvallen, waarbij slachtoffers uitsluitend een malafide webpagina hoeven te bezoeken om besmet te worden.

Dit meldt Malwarebytes. De malware is onder andere op de volgende websites aangetroffen, met tussen haakjes de het aantal bezoeken dat de websites per maand krijgen volgens SimilarWeb.com:

  • rottentomatoes.com (39.1m)
  • makeuseof.com (28.6m)
  • lifebuzz.com (22.6m)
  • fanatik.com.tr (11.6m)
  • autoblog.com (8.4m)
  • boredomtherapy.com (6.8m)
  • leagueoflegends.wikia.com (6.1m)
  • blitz.bg (5.8m)
  • jpost.com (4.4m)

Verspreid via advertentienetwerken

De malafide advertenties worden verspreid via advertentienetwerken. Dit is voor cybercriminelen een aantrekkelijke methode, aangezien zij hiermee hun malware in één keer op meerdere websites kunnen verspreiden. Dit zonder zelf toegang te hoeven hebben tot deze websites.

Het beveiligingsbedrijf meldt dat cybercriminelen steeds beter worden in het verstoppen van malware in advertenties. Zij zouden hier inmiddels zelfs zo goed in zijn dat malafide advertenties nauwelijks van legitieme advertenties te onderscheiden zijn.

Legitieme fascade

Indien een malafide advertentie bijvoorbeeld via een directe link wordt bezocht wordt de malware niet actief en lijkt er niets mis te zijn met de advertentie. Indien deze echter via een geprepareerde URL wordt bezocht verspreidt de advertentie malware. Via deze ‘legitieme fascade’ weten cybercriminelen advertentienetwerken om de tuin te leiden.

Meer over
Lees ook
The White Team hackt ruim 10.000 routers om deze beter te beveiligen

The White Team hackt ruim 10.000 routers om deze beter te beveiligen

Een groep hackers verspreidt malware die inbreekt op routers en vervolgens de beveiliging van de apparaten verbeterd. De opvallende actie is opgeëist door een hackersgroep die zichzelf ‘The White Team’ noemt. De malware is ontdekt door Symantec, die werd getipt door een onafhankelijke onderzoeker. Deze had de malware op zijn eigen router aangetrof1

Cybercriminelen verstoppen malware in populaire Android games

Cybercriminelen verstoppen malware in populaire Android games

Cybercriminelen hebben een backdoor trojan vermomd als populaire arcade games zoals Plants vs Zombies, Candy Crush en Super Hero Adventure. De software werd aangeboden in de officiële Google Play Store. Slachtoffers die één van de games dachten te downloaden installeerden in werkelijkheid ongemerkt malware op hun Android smartphone of tablet. ESET1

AT&T klaagt ex-werknemers en bedrijf aan wegens malware en datadiefstal

AT&T klaagt ex-werknemers en bedrijf aan wegens malware en datadiefstal

De Amerikaanse telecomprovider AT&T klaagt drie voormalig medewerkers aan wegens de diefstal van codes om smartphones simlockvrij te maken. Ook het Amerikaanse bedrijf Swift Unlock is aangeklaagd, aangezien zij deze gestolen codes volgens AT&T hebben gebruikt. GeekWire meldt dat AT&T de ex-werknemers, die werkzaam waren bij de klantens1