Advertenties op populaire websites verspreiden malware

malware-300x225

Op verschillende populaire website zijn advertenties opgedoken waarmee malware wordt aangeboden aan bezoekers. De malware wordt verspreid via drive-by aanvallen, waarbij slachtoffers uitsluitend een malafide webpagina hoeven te bezoeken om besmet te worden.

Dit meldt Malwarebytes. De malware is onder andere op de volgende websites aangetroffen, met tussen haakjes de het aantal bezoeken dat de websites per maand krijgen volgens SimilarWeb.com:

  • rottentomatoes.com (39.1m)
  • makeuseof.com (28.6m)
  • lifebuzz.com (22.6m)
  • fanatik.com.tr (11.6m)
  • autoblog.com (8.4m)
  • boredomtherapy.com (6.8m)
  • leagueoflegends.wikia.com (6.1m)
  • blitz.bg (5.8m)
  • jpost.com (4.4m)

Verspreid via advertentienetwerken

De malafide advertenties worden verspreid via advertentienetwerken. Dit is voor cybercriminelen een aantrekkelijke methode, aangezien zij hiermee hun malware in één keer op meerdere websites kunnen verspreiden. Dit zonder zelf toegang te hoeven hebben tot deze websites.

Het beveiligingsbedrijf meldt dat cybercriminelen steeds beter worden in het verstoppen van malware in advertenties. Zij zouden hier inmiddels zelfs zo goed in zijn dat malafide advertenties nauwelijks van legitieme advertenties te onderscheiden zijn.

Legitieme fascade

Indien een malafide advertentie bijvoorbeeld via een directe link wordt bezocht wordt de malware niet actief en lijkt er niets mis te zijn met de advertentie. Indien deze echter via een geprepareerde URL wordt bezocht verspreidt de advertentie malware. Via deze ‘legitieme fascade’ weten cybercriminelen advertentienetwerken om de tuin te leiden.

Meer over
Lees ook
Twee Nederlanders gearresteerd voor betrokkenheid bij CoinVault ransomware

Twee Nederlanders gearresteerd voor betrokkenheid bij CoinVault ransomware

Twee mannen van 18 en 22 jaar uit Amersfoort zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij CoinVault ransomware-aanvallen. De malware-activiteiten van de cybercriminelen waren vanaf mei vorig jaar aan de gang en waren gericht tegen gebruikers in meer dan 20 landen. Dit maakt de Nederlandse politie bekend. De National High Tech Crime Unit (1

ESET vernieuwt Mail Security for Microsoft Exchange Server

ESET vernieuwt Mail Security for Microsoft Exchange Server

ESET lanceert versie 6 van ESET Mail Security for Microsoft Exchange Server. De oplossing biedt een combinatie van malwarebescherming voor de server, een module tegen spam en uitgebreide scanning van e-mailberichten. ESET Mail Security 6 for Microsoft Exchange Server is compatibel met ESET Remote Administrator 6. De meest zichtbare vernieuwing in1

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1