EFF: ’Zet techbedrijven onder druk zich tegen massacontrole te verzetten’

surveillance

Technologiebedrijven zouden onder druk moeten worden gezet zich actief te verzetten tegen NSA-controle. Ook zou een internationale beweging moeten worden opgezet om het toepassen van encryptie door consumenten te stimuleren. Het gebruik van beveiligde communicatiemiddelen moet worden aangemoedigd.

Dit staat in het plan dat de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) bekend maakt. Het plan moet de massale controle door inlichtingendiensten aan banden leggen. EFF stelt dat met name de NSA verantwoordelijk is voor deze controle en ziet dit als een schending van de mensenrechten.

Alleen bescherming voor Amerikaanse burgers

EFF waarschuwt dat dit risico’s met zich meebrengt. De NSA is een Amerikaanse inlichtingendienst die zich uitsluitend hoeft te houden aan de Amerikaanse wet. Deze wetgeving is erop gericht Amerikaanse burgers te beschermen tegen controle door de NSA. De wetten gelden echter niet voor de overige 96% van de wereldbevolking.

De organisatie heeft daarom een plan opgesteld waarin maatregelen uiteen worden gezet die kunnen helpen massacontrole een halt toe te roepen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is het dwars zitten van inlichtingendiensten. Dit kan door verschillende maatregelen te nemen. Zo zouden techbedrijven zich actief moeten verzetten tegen massacontrole en dus niet zo maar backdoors moeten aanbrengen in software.

Encryptie is belangrijk

Consumenten kunnen echter ook zelf iets doen tegen de controle. Door encryptie te gebruiken om data te beveiligen kunnen gebruikers het inlichtingendiensten moeilijk maken informatie over hen te verzamelen. Door uitsluitend via beveiligde communicatietools te communiceren kan ook dit verkeer optimaal worden beveiligd.

De EFF benadrukt dat het plan geen kortetermijnplan is en jaren in beslag zal nemen om volledig uit te voeren. Ieder kleinere campagne die EFF voortaan opzet, staat volgens de burgerrechtenorganisatie in het teken van het uiteindelijke grotere doel: het veilig laten communiceren van alle burgers wereldwijd.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1

Nieuwe ransomware Zenis vernietigt backups

Nieuwe ransomware Zenis vernietigt backups

Een nieuwe vorm van ransomware genaamd Zenis versleutelt niet alleen data op getroffen systemen, maar probeert ook gericht backups van slachtoffers te vernietigen. De ransomware heeft al meerdere slachtoffers gemaakt. Zenis is ontdekt door MalwareHunterTeam, dat de ransomware samen met Bleeping Computer heeft geanalyseerd. MalwareHunterTeam heeft1