Iedere 4,2 seconde wordt een nieuwe soort malware ontdekt

Iedere 4,2 seconde wordt een nieuwe malwaresoort ontdekt. Naar verwachting zullen er in heel 2017 zo’n 7,4 miljoen nieuwe soorten malware bijkomen.

Dit blijkt uit cijfers van beveiligingsbedrijf G DATA. Beveiligingsexperts van het bedrijf hebben in 2016 in totaal 6.834.443 nieuwe soorten malware ontdekt. Dit is een stijging van 32,9% ten opzichte van 2015. Deze trend zette in het eerste kwartaal van dit jaar door, met 1.852.945 nieuwe soorten malware. Omgerekend is dat elke 4,2 seconden een nieuwe soort. Dat is 72,6% meer dan dezelfde periode vorig jaar.

De hoeveelheid nieuwe malware die per jaar wordt ontdekt (bron: G DATA)

Trojaanse paarden komen het meest voor

“Van alle categorieën malware komen Trojaanse paarden het meest voor. Deze kunnen verschillende functies hebben, zoals het downloaden en installeren van bestanden, het bespioneren van het slachtoffer (spyware), het opnemen van toetsaanslagen (keyloggers), het onttrekken van wachtwoorden uit bijvoorbeeld de browsergeschiedenis (password stealers), het opnemen van de geïnfecteerde pc in een botnet en het laten uitvoeren van distributed denial of service aanvallen (DDoS-aanvallen) om websites plat te leggen,” vertelt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab.

“Op nummer twee staat adware, waar heel weinig over wordt bericht. Adware is erg vervelend, omdat het zijn slachtoffers te pas en te onpas advertenties voorschotelt. Deze categorie groeit gestaag en vormt dan ook een steeds groter probleem,” aldus Benzmüller.

Fors meer ransomware

Ransomware, malware die bestanden op de pc van het slachtoffer gijzelt voor losgeld, maakte een behoorlijke groei door: in de tweede helft van 2016 werden negen maal zoveel nieuwe soorten ransomware ontdekt als in de eerste helft van het jaar. Desondanks is het aandeel van ransomware in de totale hoeveelheid malware beperkt. In heel 2016 behoorde 4,9% van de nieuwe malware toe aan deze categorie gijzelsoftware. In het eerste kwartaal van 2017 is het aandeel gestegen tot 13,9%.

Meer statistieken en informatie zijn beschikbaar op het G DATA SecurityBlog.

Lees ook
Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1

Nieuwe Windows-malware kan machine onbruikbaar maken

Nieuwe Windows malware is opgedoken die zeer agressief te werk gaat. Indien anti-virussoftware op een besmette machine wordt aangetroffen wordt de machine onbruikbaar gemaakt. Hiervoor waarschuwt de Cisco Talos Security Intelligence and Research Group, de onderzoeksafdeling van Cisco. De Romertik-malware wordt verspreid via spam of phishingmailtjes. In de berichten wordt een ZIP-bestand meegestuurd met daarin een virus. Zodra deze malware is geïnstalleerd gaat de malware op zoek naar anti-virussoftware en bepaalt aan de hand van deze analyse zijn volgende stappen. Inloggegevens onderscheppen1

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten. Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority1