Iedere 4,2 seconde wordt een nieuwe soort malware ontdekt

Iedere 4,2 seconde wordt een nieuwe malwaresoort ontdekt. Naar verwachting zullen er in heel 2017 zo’n 7,4 miljoen nieuwe soorten malware bijkomen.

Dit blijkt uit cijfers van beveiligingsbedrijf G DATA. Beveiligingsexperts van het bedrijf hebben in 2016 in totaal 6.834.443 nieuwe soorten malware ontdekt. Dit is een stijging van 32,9% ten opzichte van 2015. Deze trend zette in het eerste kwartaal van dit jaar door, met 1.852.945 nieuwe soorten malware. Omgerekend is dat elke 4,2 seconden een nieuwe soort. Dat is 72,6% meer dan dezelfde periode vorig jaar.

De hoeveelheid nieuwe malware die per jaar wordt ontdekt (bron: G DATA)

Trojaanse paarden komen het meest voor

“Van alle categorieën malware komen Trojaanse paarden het meest voor. Deze kunnen verschillende functies hebben, zoals het downloaden en installeren van bestanden, het bespioneren van het slachtoffer (spyware), het opnemen van toetsaanslagen (keyloggers), het onttrekken van wachtwoorden uit bijvoorbeeld de browsergeschiedenis (password stealers), het opnemen van de geïnfecteerde pc in een botnet en het laten uitvoeren van distributed denial of service aanvallen (DDoS-aanvallen) om websites plat te leggen,” vertelt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab.

“Op nummer twee staat adware, waar heel weinig over wordt bericht. Adware is erg vervelend, omdat het zijn slachtoffers te pas en te onpas advertenties voorschotelt. Deze categorie groeit gestaag en vormt dan ook een steeds groter probleem,” aldus Benzmüller.

Fors meer ransomware

Ransomware, malware die bestanden op de pc van het slachtoffer gijzelt voor losgeld, maakte een behoorlijke groei door: in de tweede helft van 2016 werden negen maal zoveel nieuwe soorten ransomware ontdekt als in de eerste helft van het jaar. Desondanks is het aandeel van ransomware in de totale hoeveelheid malware beperkt. In heel 2016 behoorde 4,9% van de nieuwe malware toe aan deze categorie gijzelsoftware. In het eerste kwartaal van 2017 is het aandeel gestegen tot 13,9%.

Meer statistieken en informatie zijn beschikbaar op het G DATA SecurityBlog.

Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1