Legitieme versie van CCleaner blijkt malware te bevatten

malware-300x225

Een tweetal legitieme versie van CCleaner blijken enige tijd malware te hebben bevat. Het gaat om de 32-bit versie van v5.33.6162 van CCleaner en v1.07.3191 van CCleaner Cloud. De malafide 32-bit versie van CCleaner werd aangeboden via de officiële downloadserver van Piriform, de ontwikkelaar van CCleaner.

De malware is ontdekt door Talos, de Threat Intelligence-divisie van Cisco. Onderzoekers troffen de malware aan tijdens het testen van een betaversie van nieuwe exploit detectietechnologie van het bedrijf. Hieruit bleek dat het officiële installatiebestand van CCleaner 5.33 niet alleen CCleaner installeerde, maar ook een malafide payload bevatte. Deze payload bestond uit een Domain Generation Algorithm (DGA) en een hardcoded Command & Control functionaliteit.

Langere tijd beschikbaar

Piriform meldt dat de aangetaste versie van CCleaner v5.33.6162 is vrijgegeven op 15 augustus en tot 12 september beschikbaar is geweest via de downloadserver van het bedrijf. CCleaner Cloud v1.07.3191 is vrijgegeven op 24 augustus en is op 15 september vervangen door een nieuwe versie waarin de gecompromitteerde code niet aanwezig is. Piriform stelt dat door de aanval niet-gevoelige data van gebruikers kan zijn uitgelekt. Het gaat hierbij ondermeer om de naam van hun computer, IP-adres, een overzicht van geïnstalleerde software, een lijst met actieve software en een overzicht van aanwezige netwerkadapters. Het bedrijf stelt geen aanwijzingen te hebben dat andere data is buitgemaakt.

De malafide versie van CCleaner v5.33.6162 was ondertekend met een geldig certificaat dat door Symantec is verstrekt aan Piriform Ltd. Ondermeer op basis hiervan concludeert Talos dat aanvallers vermoedelijk toegang hebben gehad tot een deel van de ontwikkelomgeving van CCleaner en deze toegang hebben misbruikt om malware te injecteren in de CCleaner build die door de officiële organisatie is vrijgegeven.

Onderzoek

Piriform geeft aan samen te werken met Amerikaanse opsporingsinstanties om de aanval te onderzoeken. Ook biedt het bedrijf zijn excuses aan aan getroffen klanten. Het bedrijf adviseert gebruikers van de 32-bit versie van CCleaner v5.33.6162 zo snel mogelijk de nieuwste versie van de software te installeren, waarin de gecompromitteerde code niet aanwezig is. De malware is inmiddels niet meer aanwezig in CCleaner Cloud.

Lees ook
Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Cybersecurity brengt risico's met zich mee. En sommige risico's kan je niet elimineren of indijken, die moet je gewoon accepteren. Zo klinkt het op de gemiddelde werkvloer. En sinds de voorbije week weten: ook in de luchtvaart. Het lijkt verrassend, gezien de mogelijk spectaculaire gevolgen van een geslaagde cybermisdaad, maar toch is het zo: in d1

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1