Proofpoint ziet toename van Pig Butchering-scam

proofpoint

Onderzoekers van Proofpoint hebben nieuw onderzoek gepubliceerd over een vorm van cryptofraude die bekendstaat als "Pig Butchering". In het onderzoek maakt Proofpoint duidelijk welke stappen cybercriminelen nemen om slachtoffers enorme geldbedragen afhandig te maken met behulp van social engineering. De afgelopen drie maanden zijn de onderzoekers actief in contact gekomen met allerlei cybercriminelen om detectietechnieken te ontwikkelen die dit groeiende probleem helpen bestrijden.

Belangrijkste resultaten van het onderzoek:

Proofpoint heeft waargenomen dat cybercriminelen contact leggen met hun doelwitten via dating apps, sociale media of per sms. Bij dit soort aanvallen probeert de aanvaller het vertrouwen van slachtoffers te winnen, vergelijkbaar met datingfraude.

Door de emotionele manipulatie, de vriendelijke toon en de tijdsduur van de aanloopfase kunnen echte gevoelens ontstaan bij de slachtoffers. De aanvaller buit die emotie vervolgens uit voor financieel gewin, waarbij soms miljoenen dollars verloren gaan.

De dader verleidt het slachtoffer ertoe cryptocurrency te storten op een valse cryptocurrency exchange. Vervolgens gaat de aanvaller ervandoor met het geld.

"Pig Butchering" heeft zich recent verspreid naar Engelstalige landen, terwijl het voorheen vooral in Azië voorkwam.

Cybercriminelen lijken te zijn getraind om niet op links te klikken. Alle pogingen van Proofpoint-onderzoekers om hen traceerbare links te sturen werden afgewezen en resulteerden vaak in blokkering.

 

Het volledige onderzoek staat hier online gepubliceerd: https://www.proofpoint.com/us/blog/threat-insight/broken-dreams-and-piggy-banks-pig-butchering-crypto-fraud-growing-online

 

Meer over
Lees ook
‘Klanten energieleveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude’

‘Klanten energieleveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude’

Ruim de helft van de Nederlandse energieleveranciers heeft DMARC, een cruciale tool tegen domeinspoofing, niet geïmplementeerd. Hierdoor lopen hun klanten een verhoogd risico op e-mailfraude. Dat blijkt uit onderzoek van cyberbeveiliger Mimecast. Ook hebben veel energieleveranciers DMARC wel geïmplementeerd, maar het niet op de juiste manier gecon1

Waarschuwing voor datingfraude rondom Valentijnsdag

Waarschuwing voor datingfraude rondom Valentijnsdag

Online dating is niet zonder risico’s. Oplichters doen zich op social media en datingapps voor als mannen en vrouwen die op zoek zijn naar de liefde. Ze proberen mensen te verleiden en als ze hun vertrouwen hebben gewonnen, vragen ze om geld. Daarvoor waarschuwt zowel de Fraudehelpdesk als IT-beveiligingsbedrijf Mimecast in de aanloop naar Valenti1

Wees alert op datingfraude rondom Valentijnsdag

Wees alert op datingfraude rondom Valentijnsdag

Via datingsites en -apps leggen zij contact met vrijgezellen om geld los te peuteren. Mimecast waarschuwt mensen om extra alert te zijn op deze vorm van oplichting, ook wel bekend als datingfraude of romantische fraude.