EFF: ’Zet techbedrijven onder druk zich tegen massacontrole te verzetten’

surveillance

Technologiebedrijven zouden onder druk moeten worden gezet zich actief te verzetten tegen NSA-controle. Ook zou een internationale beweging moeten worden opgezet om het toepassen van encryptie door consumenten te stimuleren. Het gebruik van beveiligde communicatiemiddelen moet worden aangemoedigd.

Dit staat in het plan dat de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) bekend maakt. Het plan moet de massale controle door inlichtingendiensten aan banden leggen. EFF stelt dat met name de NSA verantwoordelijk is voor deze controle en ziet dit als een schending van de mensenrechten.

Alleen bescherming voor Amerikaanse burgers

EFF waarschuwt dat dit risico’s met zich meebrengt. De NSA is een Amerikaanse inlichtingendienst die zich uitsluitend hoeft te houden aan de Amerikaanse wet. Deze wetgeving is erop gericht Amerikaanse burgers te beschermen tegen controle door de NSA. De wetten gelden echter niet voor de overige 96% van de wereldbevolking.

De organisatie heeft daarom een plan opgesteld waarin maatregelen uiteen worden gezet die kunnen helpen massacontrole een halt toe te roepen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is het dwars zitten van inlichtingendiensten. Dit kan door verschillende maatregelen te nemen. Zo zouden techbedrijven zich actief moeten verzetten tegen massacontrole en dus niet zo maar backdoors moeten aanbrengen in software.

Encryptie is belangrijk

Consumenten kunnen echter ook zelf iets doen tegen de controle. Door encryptie te gebruiken om data te beveiligen kunnen gebruikers het inlichtingendiensten moeilijk maken informatie over hen te verzamelen. Door uitsluitend via beveiligde communicatietools te communiceren kan ook dit verkeer optimaal worden beveiligd.

De EFF benadrukt dat het plan geen kortetermijnplan is en jaren in beslag zal nemen om volledig uit te voeren. Ieder kleinere campagne die EFF voortaan opzet, staat volgens de burgerrechtenorganisatie in het teken van het uiteindelijke grotere doel: het veilig laten communiceren van alle burgers wereldwijd.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.